Vad händer med glasbruksmuseet?

Surte. Vad ska hända med Glasbruksmuseet efter sommaren? Föreningarna som bedriver verksamhet väntar på besked från kommunledningen. – ”Glasbruksmuseer utgör knutpunkten i samhället och måste få leva vidare”, säger Nisse Svensson.

I höstas försvann en tjänst och vid årsskiftet fick trotjänaren Stig Karlsson också lämna uppdraget som museiföreståndare. Nu drivs verksamheten uteslutande på ideell basis, ”Vi i Glasbruksmuseets Vänner har sagt att vi ställer upp fram till midsommar och ordnar med förbokade visningar, utställningar o.s.v., men vad händersedan ? Vi är minst sagt bekymrade”, säger Bo Sandberg..

– Glasbruksmuseets Vänner, Kulturföreningen Bruksongar, Föreningen Svanen, Surte-Bohus Sportskyttegille, två lokala fotoklubbar samt en syjunta är exempel på föreningar som har Glasbruksmuseet som hemvist. Alla är lika undrande till hur tankarna går kring museets framtid.

– Vi önskar få en mer hållbar och realistisk plan på hur verksamheten på museet skall bedrivas. säger Bo Sandberg.

När lokaltidningen kommer på besök har Brukongar sin traditionella tisdagsträff. Ett 50-tal medlemmar har samlats. Fettisdagen till ära bjuds det på kaffe och semla.

– Detta är mötesplatsen för folket i kommunens södra del. Det vore förödande för orten om verksamheten upphörde, säger Bo Sandberg och fortsätter : – I dessa lokaler finns en kulturskatt som kommunen bör känna stolthet över. Vi får emellertid uppfattningen att ledningen ser Glasbruksmuseet som en börda, något som man lika gärna kunde avveckla.

Vilken framtidslösning förespråkar ni ? – Som det är nu håller museet öppet tisdag till fredag och även söndag. Vi har erbjudit oss att ta hand om driften på tisdagar när vi ändå är här och även söndagar. Det kan våra medlemmar göra. Återstår onsdag till fredag som vi anser att kommunen skall ha en lösning på, säger Bo Sandberg.

Kommunalrådet Paula Öhrn (S) har haft ett möte med berörda föreningsrepresentanter. Ytterligare ett möte är på gång. – En arbetsgrupp är bildad och ett nytt möte kommer att ske inom den närmaste framtiden. För mig är det hela odramatiskt då vi försöker hitta en vinn- vinn- lösning som är hållbar över tid. En förutsättning är att vi pratar med varandra, låter dialogen vara helt transparant. Det finns ingen dold agenda om nu någon skulle tro det, avslutar Paula Öhrn.

Alekuriren nr 09 vecka 10 2017

Jonas Andersson text och bild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *